MEB'in eğitim yazılımı ihalesi fiyaskoyla bitti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Aralık 2006 10:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı son 4 yılda okullara gönderdiği 420 bin bilgisayara aradan 3 yıl geçmesine karşın eğitici nitelikli programlarla donatamadı. Eğitici içerikli yazılımlar için Dünya Bankası'nın kredisiyle 2004 yılında çıktığı merkezi ihaleye iptal etmek zorunda kalan, ardından da iller düzeyinde ihaleler yaparak yazılım satın alma planından da cayan Bakanlık, Dünya Bankası'ndan aldığı krediyi okul inşaatlarında kullanmayı kararlaştırdı.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın, Dünya Bankası kredisiyle gerçekleştirdiği ?Temel Eğitim Projesiönin ikinci fazında yer alan, ?Eğitim Yazılımları İhalesiö tam anlamıyla fiyaskoyla sonuçlandı. Dünya Bankası ile yapılan 300 milyon dolarlık ikraz anlaşmasının 20 milyon dolarlık kısmını temsil eden eğitim yazılımlarını almak için Bakanlık ilk olarak 2004 yılında merkezi bir ihaleye çıktı. Hayat bilgisi, fen, matematik ve biyolojiye yönelik ders, referans (ansiklopedi, harita içerikli), eğitlence (eğitici oyun içerikli) kategorilerinde çıkılan Bakanlığın aynı süreçte ilköğretim müfredatını yenilemesi nedeniyle tartışmalı hale geldi. Bakanlık, firmaların da eski müfredata yönelik yazılımlar vermesi nedeniyle 2005 yılının ilk aylarında ihaleyi iptal etti.

İKİNCİ BAŞARISIZLIK

Bakanlık, sonuçlandıramadığı ilk ihalenin ardından yöntemi de değiştirerek ikinci bir ihaleye çıkma kararı aldı. Dünya Bankası'nın önerisiyle ihalenin iller düzeyinde yapılmasını kararlaştıran Bakanlık, ihalenin altyapı çalışmalarında sırasında ciddi sorunlarla karşılaştı. İllerde eğitim yazılımına ilişkin yeterli teknik bilgiye sahip personel bulunmadığı görülürken, bazı illerden eğitim yazılımı olarak Mevlana'nın sözlerinin, Mehmet Akif Ersoy'un hayatının konu edildiği CD'lerin yollanması şaşkınlık yarattı. 2005 yılında başlatılan iller düzeyindeki ikinci ihaleden de cayılmak zorunda kalındı.

EĞİTİM YAZILIMI PARASI İNŞAATA

Bakanlık, planlama eksikliğinden kaynaklı çıkan sorunlar nedeniyle bir türlü sonuçlandıramadığı eğitim yazılımı ihalesine Dünya Bankası ile yapılan ikraz anlaşmasının da gölgesi de düştü. Bakanlık, ikraz anlaşmasına göre eğitim yazılımı için kullanılacak 20 milyon dolarlık kredinin 28 Şubat 2007 tarihine kadar amaç doğrultusunda harcamış olması aksi durumda faizi de ödenmiş olan paranın kullanılamamasının söz konusu olacağı Dünya Bankası'na yeni bir öneri götürdü. Bakanlık, Dünya Bankası'ndan, yeni yazılımı ihalesinin kalan kısa sürede gerçekleştirilemeyeceğini bunun için kredinin okulların inşaatında kullanılmasına izin verilmesini istedi.

Bakanlık, ikraz anlaşmalarında titiz davranan Dünya Bankası'na eğitim yazılımı ihalelerini kendi bütçesinden yapma sözünü de verdi.

BİLGİSAYARLAR PROGRAMSIZ BEKLİYOR

Öte yandan Bakanlığın başarısızlığının bedelini öğrenciler çekmek zorunda kaldı. Son 4 yıldır 300 bini ?Eğitime Yüzde 100 Destekö kampanyasından olmak üzere toplam 420 bin bilgisayar alarak okullara gönderen Bakanlık, bu bilgisayarları 3 yıldır programla donatamamış oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber